Jau 7. decembrī pie lasītājiem nonāks Mika Zanda jaunākais romāns “Šaurais loks. Ārkārtas lietu aģentūra”. Tāpēc devāmies pie paša autora, lai noskaidrotu, par ko ir grāmata un iepazītu viņu mazliet tuvāk.

Pēc starptautisku atzinību ieguvušā romāna “Livonijas slazdā” iznākšanas esat radījis jaunu un skandalozu erotisko kriminālo trilleri. Par ko ir grāmata?

Vai ir iespējams aizbēgt no pagātnes? Mana varone lielāko dzīves daļu pavada ārzemēs, ar svešiem dokumentiem atgriežas Rīgā un sāk dzīvi no jauna. Tā kā viņa ir talantīga, valdzinoša un ļoti skaista, viņu mēģina iesaistīt ārkārtīgi šaurā un neparastā vietējās elites lokā. Romāns stāsta par to, kas rezultātā notiek.

Kas jūs pamudināja uzrakstīt šo romānu?

Ziņkārība. Bija interesanti iejusties manu galveno varoņu ādā.

Grāmatā lasītājs bieži sastopas ar ļoti erotiskām ainām. Kur smēlāties iedvesmu?

Neteikšu. Nevaru atklāt visus savus noslēpumus. Jebkurš romāns ir tāds kā pētnieciskais darbs. Vai izmeklēšana. Kā nu kuram labpatiktos nosaukt. Katram varonim ir savs reāls prototips. Arī tas šaurais loks… Bet jābrīdina, ka visi aprakstītie notikumi un personāži ir izdomāti un jebkuras sakritības ir nejaušas. Lai gan viss aprakstītais ir noticis. Vai varēja notikt.

Kāda ir ziņa jeb mesidžs, ko vēlaties ar šo grāmatu nodot lasītājam?

Jebkurš vārds vai rīcība ir neatgriezeniski. Sekas var būt gan smieklīgas, gan traģiskas. Ir tāds teiciens: “Esi uzmanīgs ar savām vēlmēm.” Tas vienmēr ir jāielāgo.

Kas jūs pamudināja kļūt par rakstnieku?

Rakstīšanā manā ieskatā ir paņēmiens, kā atbrīvoties no daudzajām domām. Tā ir kā datora atmiņas iztīrīšana. Ja visu turēsim sevī, galva pārsprāgs.

Cik daudz laika jums aizņem vienas grāmatas uzrakstīšana?

Laiks ir relatīvs jēdziens. Man patīk izteiciens “pietiekami ātri, ja pietiekami labi”. Slavenā amerikāņu rakstniece Nora Robertsa savulaik radīja pa jaunam romānam katru mēnesi, tagad gan tempu ir ievērojami samazinājusi. Man līdz viņas līmenim vēl tālu! “Livonijas slazdu” rakstīju trīs gadus, vajadzēja ļoti daudz vēsturiskā materiāla izpētīt un pārdomāt. “Šauro loku” uzrakstīju gada laikā, jo mūsdienas ir acu priekšā.

Kā jūs domājat, kas ir jūsu īpašā rakstīšanas odziņa? (Kas piesaista lasītāju?)

Spriest par stila īpatnībām ir kritiķu, ne autora darbs. Par to, kas piesaista… Manuprāt, ja kaut kas ir interesants man, tad tas varētu būt interesants vēl kādam. Par to, cik lielā mērā tas izdodas, ir jāspriež lasītājam.

Kur jūs smeļaties informāciju un idejas savām grāmatām?

No dzīves. No noosfēras. No sarunu, ziņu druskām un Dievs vien zina no kurienes vēl. Gluži vienkārši pamostos no rīta, un galvā ir izveidojusies kāda konstrukcija, pirmie tēli, un tad atliek vien pašam uz laiku pārcelties uz jauno pasauli.

Ko jums patīk darīt laikā, kad nerakstāt?

Baudīt dzīvi. Šī ir tik brīnišķīga pasaule! Es mīlu sportu, ceļojumus, tikšanos ar draugiem šaurā lokā… Nē, nē, ne grāmatā aprakstītajā šaurajā lokā!

Kas bija pārsteidzošākā lieta, ko atklājāt, sākot rakstīt grāmatas?

 Ka man ir uzradusies laika mašīna, ar kuru var pārvietoties laikā un telpā uz jebkuru vēstures periodu un jebkuru vietu.

Vai nākotnē plānojat izdot vēl kādu romānu? Ja jā, tad kādu?

Rakstīšana ir kā remonts. To iespējams tikai sākt. Es jau saceru nākamo romānu, kam dots darba nosaukums “Cilvēks no maisa”. Tas būs detektīvstāsts par to, kā savijas kriminālās un valsts varas aprindas. Erotisku ainu nebūs.